Man kan i dag købe sig meget fattig i alverdens former for vandreudstyr: vandrestøvler, vandrestave, vandresokker, vandrebukser, uldundertøj osv. Udvalget er enormt, og der er mange udbydere i marken.
Udover mine vandrestøvler var jeg i starten lidt ligeglad med, hvad jeg vandrede i af tøj mv., og du behøver derfor ikke have det dyreste udstyr for at komme i gang med dine gåture. Du kan sagtens bare bruge det træningstøj, du har i skabet og et par løbe- eller træningssko, hvis du bare skal gå en tur i skoven, rundt om sø eller lignende.
Hvis du dog begynder at dyrke vandringen lidt oftere til længere og mere udfordrende ture, er det en god idé at ofre lidt ekstra på beklædning og udstyr.
Vælg det rigtige fodtøj!
Det, du dog ikke bør spare på eller gå på kompromis med er dine vandrestøvler, i hvert fald hvis du har i sinde at vandre i ujævnt og stejlt terræn, fx i bjerge med løst grus, klipper, glatte sten, mudder osv. Her er det vigtigt med en god vandrestøvle, hvor du har god støtte om anklerne, så du ikke vrikker om. Jeg anbefaler derfor, at du går i en af de mange outdoorbutikker, der efterhånden findes overalt, og får god vejledning til netop dit behov.
Da jeg besluttede mig for at gå Caminoen, var det selvfølgelig vandrestøvler, der stod øverst på indkøbslisten. Jeg valgte at gå ind i Spejdersport på Frederiksborggade i København, hvor jeg fik virkelig god betjening. Jeg kom ud af butikken 2.000 kr. fattigere, men jeg har ikke fortrudt mit køb et eneste øjeblik, for det var en investering i mange fantastiske vandreoplevelser - og de har ovenikøbet aldrig givet mig en eneste vabel. Det var et virkelig godt køb!
Mine ECCO-støvler holder stadig efter 5 år, selvom gummisålerne efter tusindvis af tilbagelagte kilometer er blevet ret så slidt. Jeg ville derfor gerne have købt et par nye magen til, men denne model er desværre udgået, og jeg har i stedet købt et par LOWA Renegade støvler, som er flere gange er kåret til en af verdens bedste vandrestøvler gennem de sidste 20 år. Der gik dog desværre lidt tid, inden jeg helt fik vænnet mig til dem, med efter en hel del ture, er jeg blevet ret glad for dem, men jeg må indrømme, at jeg i ny og næ stadig hopper stadig i mine ECCO, fordi jeg føler mig så godt tilpas i dem, eller også er det fordi, der er forbundet så mange gode minder ved at have dem på. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle få så specielle følelser ved at bære et par støvler.
På de korte dagsture (5-10 km) herhjemme i Danmark (hvor der ikke er kuperet terræn) vælger jeg ofte bare at gå i et par gode trænings-/løbesko og et par tynde uldsokker. Læs mere om valg af sokker herunder...
De rigtige vandresokker
Man kan ikke sige vandrestøvler uden at sige uldsokker, for det er vigtigt, at du har et par gode uldsokker til dine vandreture.
Da jeg købte mine første vandrestøvler, blev samtidig fortalt, at det var vigtigt, at man ikke bare bruger de almindelige bomuldsstrømper fra skuffen derhjemme. Uld er meget behageligt for fødderne, hvilket jeg kun i dag kan være taknemmelig for. For uld er ufattelig behageligt at have på og transporterer sveden væk, og så holder de lugten ude. Så efter at have vandret med mange forskellige slags uldsokker, tager jeg aldrig en bomuldsstrømpe på igen - i hvert fald ikke, når jeg skal ud og gå længere ture!
Sørg altid for at have både tynde og tykke uldsokker i din skuffe, så du har til al slags vejr :-)
Thorlo LTHW Light Hiker Coolmax
Mine første superbehagelige vandresokker, der stadig holder trods mange tilbagelagte kilometer.
ECCO - Women's Biom Hike
(udgået model, desværre!)
Mohairsokker fra happyhiking.dk
Derudover vil jeg rigtig gerne slå et slag for de lækre mohairsokker, man kan købe hos happyhiking.dk.
Udover at de er isolerende om vinteren og forbliver kølende om sommeren, er de antibakterielle og yderst slidstærke.
Og så fås de lækre sokker i alle mulige skønne, glade farver. Så udover at de er behagelige at have på, når du vandrer, ser du også godt ud samtidig, hvis du flasher dem udover dine bukser.
Jeg elsker desuden at render rundt i dem som hyggesokker derhjemme. What's not to like.
Klik på billederne nedenfor og find dine nye vandresokker hos Happyhiking.dk.
Fx på Færøerne er det en god idé at tage vandrestave med. Læs om min tur til Færøerne her!
Vandrestave eller ej?
Det er meget individuelt, om folk vil gå med stave, og hvis man beslutter sig for at gå med stave, kan man også her købe sig fattig i i dyre, smarte modeller, der kan klappes sammen, letvægtsmodeller eller lign.
Inden jeg tog på Caminoen, havde jeg sagt til mig selv, at jeg under ingen omstændigheder skulle have stave med, for det var da noget, der kun hørte sig til hos gamle, kedelige madammer (undskyld min fordom). Men efter en del Camino-research måtte jeg bøje mig i sandet og revurdere, om det måske alligevel var en god idé med et par stave.
Jeg valgte derfor bare at købe et billigt sæt, som jeg fandt til 200 kr. på Den Blå Avis. Efter et par ture fandt jeg ud af, at jeg havde det bedst med kun at gå en enkelt stav, som jeg tog med mig på Caminoen, og jeg skal da lige love for, at den var en kæmpe støtte på stejle, mudrede steder osv., og fortrød da også gevaldigt, at jeg ikke tog begge stave med (virkelig dumt).
Efterfølgende har jeg investeret i et par letvægts Black Diamond kulfiber vandrestave, som jeg har med mig, hvergang jeg tager ud på de mere krævende vandreture. De fylder ikke så meget og vejer kun 150g pr. stav, og så er de en rigtig god støtte, når man som jeg ikke har korsbånd i det ene knæ og er korsbåndsopereret i det andet...!
Jeg har dog ikke vandrestave med, hvis jeg bare går en tur på en flad strækning herhjemme i lille Danmark.
Men da jeg gik Bornholm Rundt, fandt jeg den første dag en stor, tyk gren på stranden ud for Rønne, som jeg samlede op og tog med på hele turen, og den endte også med at blive en rigtig god følgesvend - som jeg endte med at døbe Hr. Rønne. I dag står den foran min hoveddør og hilser på mig, når jeg kommer hjem. Det er ret hyggeligt, for den minder mig om min fantastiske tur rundt om Bornholm.
Hvilket tøj kan man vandre i?
Som udgangspunkt er det selvfølgelig helt individuelt, hvad du skal tage på, når du vandrer. Det vigtigste er selvfølgelig bare, at du føler dig godt tilpas i det tøj, du har på!
Der findes i dag et enormt stort udvalg af forskellige outdoor-mærker, og der kommer løbende flere til i takt med, at det bliver mere populært at vandre - og outdoortøj hører ikke ligefrem til i den billige kategori.
I starten vandrede jeg bare i ganske almindeligt træningstøj, men jo mere jeg researchede og besøgte outdoorbutikker og mødte folk, der vandrede, fandt jeg ud af, at det nok alligevel var vigtigt at klæde sig i det rigtige tøj, der passede til udendørslivet.
Noget der er vigtigt at bemærke er "lag på lag". Når du vandre både kortere eller længere ture, og uanset om det er varmt eller koldt, er det altid godt at iføre dig flere lag og gerne noget, der ikke vejer så meget. På den måde kan du nemt regulere temperaturen ved tage mere tøj af eller på.
Nogle af mine foretrukne mærker er Revolution Race (kan især anbefale deres bukser og fliestrøjer, som er superlækre og behagelige at have på), Fjällräven og Haglöfs (jeg har deres bukser både med og uden zipoff) og senest har jeg købt en Skaftafell 66 North Goretex skaljakke, som ligger i den dyre ende. Det er dog uden tvivl en af de bedste investeringer, jeg har gjort, da det er noget af den bedste kvalitet, man kan få, hvorfor jeg regner med, at jeg har den de næste mange, mange år!)
Desuden bruger jeg merinould som de inderste lag (undertøj, t-shirts og langærmede trøjer) fra Dilling.dk og Icebreaker.
Som vandrer har du brug for en rygsæk...
Det kan nok ikke komme bag på nogen, at det er en god idé at anskaffe sig en rygsæk, når man skal ud og vandre og tro mig - også her kan det være en videnskab at finde den rette, særligt når vi taler om at gå Caminoen. Her er der mange ting at tage højde for, hvor mange liter skal den kunne indeholde, kan den komme med som håndbagage i flyet osv. - og her er der også et stort udvalg hos de mange udbydere og til ikke helt billige priser.
Men vær obs på, at man kan finde mange ting på nettet. jeg endte faktisk med at finde min Camino-rygsæk på Den Blå Avis: En ung spejder solgte sin superfine Eastpak rygsæk til 250 kr., og den var stort set som ny. Den har fulgt mig på mange af de større ture med overnatning, og den sidder helt perfekt på både skulder og hofter.
Til de korte endagsture har jeg en Asivik 18 liters rygsæk, som jeg var heldig at finde på tilbud i en outdoorbutik til 299 kr., og den har jeg udover mine dagsture med mig overalt: både når jeg cykler til arbejde, når jeg skal ud og handle, shoppe eller lign. Jeg vil påstå, at jeg er blevet rygsæk-afhængig og går meget sjældent med en rigtig dametaske. Det føles helt forkert, når man er vant til at have noget på ryggen :-)
Mit seneste fund er en Bergans 35 liter, som jeg købte på Færøerne, og som jeg glæder mig til at tage i brug, når jeg skal til Dolomitterne i Italien i sommeren 2022.
.
TAK FOR BESØGET
All rights © wanderwoman.dk